Friday, 26 February 2016

Sketsa Moon dan Eton: Nak Redah Redah Dengan Ilmu



Bismillahirrahmanirrahim.
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.



Cerita: Mazlia Murat



“Moon, aku tengok hari-hari kau pergi pejabat pos. Meriah betul sales kau ya! Jeles aku dibuatnya,” luah Eton sambil mengunyah cekodok pisang Moon. Sungguh tak sopan bercakap sambil makan.

Hari ini mesyuarat tak rasmi mereka bukan di tepi pagar, sebaliknya Eton tanpa segan silu bertandang ke rumah Moon apabila haruman cekodok pisang Moon sampai ke hidung Eton.

Mana boleh tahan. Terus perut Eton berlagu hip hop minta diisi walaupun tadi baru saja Eton makan biskut cecah kopi mineral.

Moon senyum. “Alhamdulillah, Allah beri rezeki.”

“Apa rahsia kau Moon? Cuba kau kongsi dengan aku.”

“Betul kau nak tahu? Ala... tak ada rahsia pun. Kau tahu sebenarnya, tapi kau malas nak ambil tahu.”
Eton mencebik. “Ish... kau ni asyik sindir aku.”

Moon ketawa. “Nak merajuk ke?”

“Memandangkan kau ada cekodok sedap dan rahsia bisnes kencang, aku tahan rajuk aku. Cepatlah cerita.”

“Kau ingat tak hujung bulan lepas aku offer kau beli DVD Insta?”

“Ingat. Tak kuasa aku.”

Moon sengih. “Sebab 'tak kuasa' kau tulah... kau rugi. Selain FB, aku sekarang bisnes di instagram. Alhamdulillah, walaupun followers belum ramai, tapi ada yang bertanya, ada juga close sale.”

“Oh... macam tu. Okey, nanti aku nak cuba.” Seketul lagi cekodok selamat masuk ke dalam mulut Eton.

“Kau tahu ke guna instagram? Kau tahu macam mana nak dapatkan targeted followers? Kau tahu macam mana nak gunakan hashtag yang sesuai? Kau tahu 4 elemen penting untuk tarik pelanggan beli produk kau di instagaram.”

Eton menggeleng. “Untuk semua soalan kau, jawapannya... aku tak tahu dan tak kisah pun nak tahu. Ala… apa susah… redah sajalah. Tak payah pening-pening.”

Moon senyum. “Kau ni selalu sangat cakap macam tu. Sikit-sikit redah, sikit-sikit redah.”

“Kenapa? Salah ke aku cakap? Nak bisnes kena berani sahut cabaran. Kena berani ambil risiko. Pejam mata dan redah saja.” Bersemangat betul Eton sampaikan digenggam penumbuk lalu tinggi diangkat tangan menjulang ke langit.

Moon menghela nafas panjang. Senyum makin melebar. “Sedap tak cekodok pisang yang aku buat ni?”

“Sedap. Bukan sebab free tapi memang sedap. Err... sebab tu aku ter... makan banyak.”

“Bukan semua pisang sesuai dibuat cekodok. Nisbah tepung dengan pisang kena betul. Baru sedap. Aku dapatkan tip daripada Mak Cik Senah yang jual cekodok pisang di simpang empat.”

Eton mengangguk. “Aku tahu. Memang ramai beli kat situ.”

“Nak berbisnes, memang kena berani. Kena redah. Tapi kalau nak redah biar ada ilmu. Redah dengan ilmu berbeza dengan main redah tanpa apa-apa “senjata”. Itu pesan cikgu aku.”

“DVD Insta dah naik harga. Tapi... kalau beli sekarang dapat percuma buku instagram. Jualan cuma dibuka sampai 28 Feb ni. Ahad ni. Kau nak redah dengan ilmu ataupun kau nak redah tanpa ilmu, ikut suka. Tapi nanti jangan dok berkeluh kesah, malas aku nak dengar.”
Eton mencebik. Sabar, Eton. Tahan telinga. Sedap cekodok pisang ni. Kita makan dulu.

Picit sini laju-laju SEBELUM JUALAN DITUTUP >>>bit.ly/SalesMeletopsDiInsta

Picit sini laju-laju untuk dapatkan BUKU INSTAGRAM BAHASA MELAYU PERCUMA >>> bit.ly/SalesMeletopsDiInsta

Picit sini laju-laju untuk REDAH DENGAN ILMU >>>bit.ly/SalesMeletopsDiInsta

No comments:

Post a Comment